Historia

Turun Suomalaisen Yhteiskoulun kannatusyhdistys r.y. on toimittanut sille kuuluvaa tehtävää perustaessaan koulun vuonna 1903 ja ylläpitäessään koulua aina vuoteen 1976 saakka. Koulun ylläpitäminen on ollut sekä hallinnollista että taloudellista, perustuen lukukausimaksuihin, lahjoituksiin ja valtionapuihin. Uuteen koulujärjestelmään siirryttäessä vuonna 1976 koulu jaettiin hallinnollisesti kahdeksi eri kouluksi, ja nimeksi valitiin silloin Tuureporin koulu ja Tuureporin lukio. Näitä nimiä käytettiin vuoteen 1994 asti, jolloin koululle palautettiin vanha nimi.

Siirtymävaiheesta lähtien kannatusyhdistys on toiminut kiinteässä yhteistyössä tiloissa toimivan koulun, Turun kaupungin ja opetustoimen kanssa. Turun kaupungin maksamalla vuokralla on pidetty koulutaloa kunnossa. Vuonna 2017 käynnistyi mittava peruskorjaustyö, jonka mahdollisti pitkäaikainen vuokrasopimus Turun kaupungin kanssa.

Kannatusyhdistyksen johtokunnassa on toiminut vuosikymmenien aikana pääosin Turun Suomalaisen Yhteiskoulun kasvatteja sekä opettajakunnan edustajia. Siviilielämässä merkittäviin asemiin päätyneet entiset ”tsykiläiset” ovat näin halunneet vaikuttaa koulun hengen säilymiseen.

Kannatusyhdistyksellä on merkittävä rooli koulun perinteiden säilyttämisessä ja arvokkaan arkistoaineiston säilyttäjänä. Yhdistyksellä on käytössään koulutalossa oma neuvottelu- ja kokoontumistilan sekä peruskorjauksen yhteydessä remontoitu ja järjestetty arkistotila. Arkistomateriaalilla valokuvineen on ollut merkittävä rooli koulun historiaa kirjoitettaessa ja sitä on käytetty myös muuhun tutkimustyöhön.

Koko yhteiskoulu Yliopistonkatu 7:n pihalla vuonna 1908
Iso opettajien huone
Vanha ja uusi rakennus
Uuden koulutalon peruskiven laskemistilaisuudesta 3.10.1928
Opetuskeittiö
Juhlasali, kolmas kerros
Oppilaita välitunnilla vuonna 1932
Ala-aula
Iso opettajien huone
Koulutalo vihittiin 5.12.1929
Kerhohuone
Kesäinen kuva koulusta
Toisen kerroksen aula